Jumaat, 29 Mei 2015

TIPS BERJAYA BERHENTI MEROKOK DENGAN BERKESAN

Assalammualaikum

ANDA PEROKOK TEGAR!!!!BACA DIBAWAH PENTING DAN SANGAT MEMBANTU!!!

KESAN BERHENTI MEROKOK
klik
http://dairimangkuktingkat.blogspot.com/2015/05/kesan-selepas-berhenti-merokok.html?m=1

Fakta-Fakta Penting:

1. Merokok merbahaya tidak kira sedut asap rokok daripada perokok lain.

2. Kajian menunjukkan bahawa jika anda berhenti merokok dalam tempoh 3 hingga 5 tahun, ia mampu mengurangkan risiko mendapat kanser mulut sebanyak 50%.

3. Jika anda berhenti merokok melebihi 10 tahun, tiada risiko mendapat kanser mulut.

4. Bila tabiat merokok ini dihentikan, keadaan penyakit gusi (periodontium) juga akan bertambah baik atau pulih.

Apa Keburukan Merokok?

Merokok boleh mendatangkan pelbagai masalah gigi.Antaranya :

+ Gigi berkarat (staining).
+ Nafas berbau (halitosis).
+ Penyakit gusi (periodontium).
+ Kanser mulut.
+ Kanser paru-paru.
+ Tekanan darah tinggi.
+ Strok.
+ Penyakit jantung.
+ Mati pucuk.

Perhatian: Walaupun penggunaan bahan kumuran dan ubat gigi mungkin berkesan menanggalkan karat gigi dan menyegarkan bau nafas perokok, ianya tidak boleh menyembuh kerosakan atau penyakit yang disebabkan oleh asap rokok.

Cara Membuang Tabiat Merokok:
+ Melakukan pemeriksaan mulut sendiri.
+ Dapatkan pemeriksaan pergigian berkala di klinik pergigian.Cara Berhenti Merokok Dengan Cepat dan Alami

Untuk menghentikan kebiasaan merokok, bukanlah sebuah hal yang mudah. Memerlukan sebuah keinginan yang kuat, serta motivasi tiada henti dari orang-orang di sekitar anda. Ada sebuah berita yang menggembirakan untuk perokok yang ingin berhenti melakukan kebiasaan merokok. Cara berhenti merokok yang efektif adalah dengan menggunakan lada hitam. Lada hitam merupakan sebuah rempah yang memiliki rasa dan aroma yang sangat kuat.

Cara Berhenti Merokok Dengan cepat Menggunakan Lada Hitam

Lada hitam mudah anda peroleh di pasar terdekat. Rempah satu ini memiliki efektifi yang tinggi untuk menghilangkan efek ketagihan terhadap rokok. Ekstrak lada hitam yang sering digunakan dalam hal ini adalah minyak lada hitam.

Kenapa kita harus menggunakan minyak lada hitam?
Minyak ini memiliki banyak antioksidan dan antibakteri. Berdasarkan hasil sebuah penelitian didapat bahwa menghirup aroma yang keluar dari minyak lada hitam selama dua menit, dapat mengurangi efek ketagihan untuk merokok. Bahkan pada beberapa orang, cara ini efektif untuk menghentikan kebiasaan merokok secara total.

Cara Berhenti Merokok Dengan Cepat dan Alami

Anda dapat mencoba cara ini di rumah. Ambil segenggam lada hitam, kemudian rebus hingga mendidih di pagi hari. Biarkan airnya dingin selama 12 jam. Sebelum anda meminum airnya di petang hari, tambahkan madu ke dalamnya.

Cara menghentikan kebiasaan merokok ini sangat efektif. Bukan hanya itu, cara ini juga akan membuat tidur anda semakin berkualiti serta membuat lega pada tenggorokan dan mengobati hidung tersumbat.

Seseorang yang punya kebiasaan merokok sering berjanji kepada diri mereka untuk segera mengakhiri kebiasaannya itu. Namun, janji hanyalah janji. Seorang perokok akan menyesal ketika nafasnya habis saat berlari, tidak seperti mereka yang bukan perokok. Rasa sesal makin bertambah ketika batuk dan tenggorokan terasa gatal, sedangkan orang lain tetap sehat.
TIPS BERHENTI MEROKOK


♥Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok.

♥Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamanya air masak.

♥Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi.

♥Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.

♥Menjauhkan diri daripada orang yang merokok.

♥Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok  sehingga korang benar-benar telah berjaya untuk berhenti merokok.

♥Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau lepak bersama kawan yang merokok.

♥Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis.

♥Membasuh tangan selalu.

♥Mandi dengan kerap.

♥Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional.

♥Memohon doa iaitu berdoa kepada Tuhan agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya.


KAMI ADA CADANGAN DAN SET TERBAIK UNTUK BERHENTI MEROKOK!
klik sini
100% BERKESAN BERHENTI MEROKOK
http://dairimangkuktingkat.blogspot.com/2015/06/cara-berhenti-merokok-100-berkesan.html?m=1