Sabtu, 4 Julai 2015

sembelit yang kronik merupakan salah satu simptom kepada masalah kanser usus atau kolonsembelit yang kronik merupakan salah satu simptom kepada masalah kanser usus atau kolon apabila sel kanser yang semakin membesar menyebabkan bukan sahaja najis tidak dapat melalui usus dengan sempurna malah terdapat juga masalah lain seperti tidak dapat mengeluarkan angin daripada badan.


Jika anda mengalami masalah sembelit, jangan ambil remeh, ia bakal mengundang Masalah besar jika tidak dirawat. Mencegah lebih baik dari mengubati. Jangan bila kita dah rasa betapa peritnya sakit, barulah kita nak beringat.


glongan warga emas berusia 65 tahun ke atas dikatakan lebih mudah mengalami sembelit.

Sifat najis akibat sembelit tidak semestinya bersifat keras, kering dan berketul. Ramai penghidap sembelit perlu meneran bagi mengeluarkan najis tersebut.

Sembelit menyebabkan penghidap berasa tidak puas buang air besar, perut membuncit atau sakit perut.
Sering sembelit boleh menimbulkan menyebabkan beberapa simptom seperti bau mulut dan tubuh yang tidak menyenangkan, selain sukar menumpukan perhatian, mengantuk, malas, lesu kronik, artritis, hilang selera makan, sakit kepala dan masalah kulit.

dari sudut perubatan, sembelit berlaku apabila seseorang membuang air besar dengan kurang tiga kali seminggu.Masalah sembelit boleh berlaku kepada golongan dewasa, kanak-kanak dan kerap dialami oleh ibu hamil dan ibu selepas bersalin. Masalah sembelit memang memeritkan. Kurang makan serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, kurang minum air kosong antara punca masalah sembelit.
TINDAKAN TERBAIK UNTUK PELAWAS SEMBELIT

Bagi mereka yang sedang mengalami masalah sembelit, saya sarankan amalkan set sembelit shaklee. Set sembelit shaklee lengkap untuk membantu mengatasi masalah sembelit bagi golongan dewasa, kanak-kanak dan juga ibu-ibu yang hamil dan bersalin.

Set sembelit shaklee untuk golongan dewasa mengandungi gabungan Ostematrix dan Herb - Lax. Set sembelit shaklee untuk kanak-kanak pula ialah Meal shakesPUNCA SEMBELIT

Masalah sembelit masa hamil dan selepas bersalin terjadi kerana perjalanan najis di dalam saluran usus menjadi perlahan. Keadaan ini disebabkan oleh beberapa faktor:

- Otot pada abdomen menjadi kendur menyebabkan tekanan pada bahagian dalam abdomen lebih rendah daripada biasa.

- Otot pada usus mengendur kerana kadar hormon progesterone yang tinggi semasa hamil.

- Takut hendak membuang air besar kerana bimbang jahitan pada luka episiotomi terbuka atau rasa sakit pada bahagian tersebut.Risiko untuk ibu hamil jika menghadapi masalah sembelit. Disamping menyakitkan dan menyeksakan, meneran terlalu kuat akibat sembelit berisiko bayi cepat keluar dari tarikh sepatutnya.

Set sembelit shaklee membantu mencegah dari masalah sembelit berlaku
Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus).Magnesium adalah satu mineral yang bersifat laksatif yang berfungsi melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan.

 Set sembelit shaklee amat jimat kerana tahan untuk 3 hingga 4 bulan. Kerana set sembelit shaklee merupakan vitamin, ia bukan sahaja membantu masalah sembelit, malah kesihatan badan akan bertambah kerana mendapat tambahan nutrien yang lengkap.


Risiko sembelit kepada anak anda


Kanak-kanak berisiko menghadapi sembelit kerana kerenah mereka dengan makanan. Jika anda menghadapi anak-anak bermasalah sembelit, meal shakes set sembelit shaklee ada penyelesaiannya. Meal shakes merupakan multivitamin yang dilengkapi dengan sumber protein, kalsium dan fiber. Di dalamnya juga terkandung 19 vitamin utama dan mineral tambahan yang perlu untuk tubuh anak. Ia amat sesuai diambil oleh anak-anak yang tidak suka, sukar, masih tidak boleh makan sayur dan buah-buahan yang merupakan sumber fiber penting bagi mengatasi sembelit. Anak-anak yang diberi meal shakes didapi lebih siat, dan bebas dari masalah sembelit. Penggunaan amat jimat kerana sukatan hanya satu sudu teh untuk kanak-kanak dan boleh digunakan untuk 3 bulan.
Ubahlah diet dan ambillah suplemen yang sesuai. Jangan pandang remeh masalah sembelit, yang akhirnya boleh mengundang kanser ususr yang memeritkan.

jom dapatkan PELAWAS SEMBELIT anda dan anak anda dengan menghubungi saya :  • Facebook : ( Sila add friend saya dahulu ya ) asmida fazeli
  • Email: dairimangkuktingkat@gmail.com
  • Blog:http ://www.dairimangkuktingkat.blogspot.com
  • Sms / call/ whatsapp: 017-3511136
  • Pages Facebook : vitamincantik dan pregnant supermom