Jumaat, 18 November 2016

3 petua atasi rambut gugur mengunakan bahan semulajadi

Assalammualaikum,
Bismillahirohmannirohim,

Penyebab rambut gugur yang paling kerap dikesan ialah penggunaan bahan kimia dalam produk rambut. Kandungan bahan kimia yang tinggi pada asalnya mungkin akan membuatkan rambut nampak lembut dan sihat tapi lama-kelamaan bahan kimia ini akan merosakkan kutikel rambut seterusnya menjadi punca rambut gugur.

Secara lazimnya, rambut akan gugur dalam 50 ke 100 helai setiap hari. Ini adalah normal tetapi jika rambut gugur secara berlebihan, anda perlu segera merawat rambut.

Rambut gugur secara berlebihan biasanya terjadi akibat kerosakan atau salah teknik penjagaan rambut. Penggunaan syampu yang tidak sesuai boleh juga menjadi penyebabnya.

Sebelum rambut anda gugur dengan lebih teruk sehingga menyebabkan masalah penipisan rambut atau botak, anda boleh cuba petua mengatasi rambut gugur yang dikongsikan di bawah ini. Bahan-bahan yang digunakan adalah semulajadi dan selamat untuk rambut anda.Antaranya :

Aloe Vera

Aloe vera mengandungi enzim yang secara langsung menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat. Juga, sifat-sifat yang beralkali boleh membantu membawa kulit kepala dan pH rambut ke tahap yang lebih stabil, yang dapat menggalakkan pertumbuhan rambut.

1. Penggunaan yang kerap juga boleh melegakan gatal kulit kepala, mengurangkan kemerahan kulit kepala dan keradangan, menambah kekuatan dan kilau pada rambut dan mengurangkan kelemumur. .

2. Biarkan selama beberapa jam dan kemudian basuh dengan air suam.
 
3. Ulangi proses tiga hingga empat kali seminggu.

Bunga Raya Cina

Bunga raya cina mempunyai ciri-ciri semula jadi yang boleh membantu dalam merawat keguguran rambut. Di samping menggalakkan pertumbuhan rambut, bunga ini juga boleh digunakan untuk mengubati kelemumur, mengelakkan hujung perpecahan, menebalkan rambut dan mencegah uban pra-matang. Untuk merawat kehilangan rambut:

1. Tambah 10 bunga rayan cina pada dua cawan minyak kelapa.
 
2. Panaskan atas api hingga kering. Tekankan untuk mengumpul minyak.
 
3. Sapukan minyak pada rambut anda sebelum tidur. Basuh rambut anda pada waktu pagi.Ulangi beberapa kali seminggu.

Santan

Santan kaya dengan protein dan lemak yang penting yang dapat menggalakkan pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut. Apabila digunakan pada rambut, santan memberikan hasil yang cepat.

1. Anda boleh membuat santan segar di rumah dengan memerah kelapa yang baru diparut.
 
2. Biarkan ia reneh selama 5 minit. Kemudian perahkan.
 
3. Setelah sejuk, sapukan susu dengan sempurna pada kulit kepala dan rambut anda. Biarkan selama kira-kira 20 minit dan kemudian syampu rambut anda.
Untuk membuat rawatan yang lebih berkesan, anda boleh mencampurkan lada hitam dan biji halba tepung kepada santan sebelum menggunakannya.

Selamat mencoba ,

Tapi, jika anda seorang yang sibuk dan tiada masa untuk membuat rawatan semulajadi.Anda boleh mencuba mengambil makanan tambahan seperti

1. B-Complex lengkap dengan semua 8 jenis vitamin B yang diperlukan tubuh. Biotin di dalam B-Complex salah satu komponen penting untuk rambut. Ia membantu pertumbuhan rambut yang sihat. Kekurangan bekalan Biotin boleh menyebabkan masalah rambut gugur.

2. ESP adalah sumber protien yang lengkap dengan semua asid amino yang diperlukan tubuh termasuk asid amino tak perlu. Protien sangat penting untuk menguatkan rambut dan menggalak pertumbuhan rambut. Keratin merupakan blok asas binaan rambut dan ia dibentuk hasil gabungan 18 asid amino. Selain itu, protein ESP juga bagus untuk memperbaiki dan membina sel-sel kulit baru yang lebih sihat. Ia juga sangat membantu masalah rambut bercabang dan rapuh.

3. Zinc Complex adalah mineral penting yang perlu ada dalam setiap sel tubuh. Ia akan merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan proses biokimia, sistem imiunisasi dalam tubuh dan menjadikan tubuh badan sentiasa cergas. Zinc penumbang kepada kesihatan rambut dan sel-sel kulit. Ia membantu dalam penyelenggaraan kelenjar minyak yang dirembeskan pada kulit kepala. Selain itu ia turut membantu masalah rambut rosak, rapuh dan bercabang.

4. Vita-Lea adalah multivitamin tertua di dunia (berusia 100 tahun) Ia lengkap dengan nutrisi harian dengan 12 vitamin dan 7 mineral penting. Vita-Lea juga membekalkan kandungan zat besi yang cukup. Masalah rambut juga dikaitkan dengan kekurangan zat besi dalam diet harian. 

Banyakkan nutrient yang diperlukan untuk menghasilkan rambut yang sihat, kuat, lebat, bersinar dan paling penting sekali cantik!

So kita jangan pandang remeh dengan pengambilan suplemen bagi membantu rambut kita. Ini bukan hal kecik taw.

Memandangkan rambut merupakan anggota badan kita yang berada diluar maka untuk memulihara dan memeliharanya perlulah secara luaran dan dalaman.

SET PROSANTE SHAKLEE

1. Revitalizing Shampoo 

Salah satu shampu dalam rangkaian Pro Sante Hair Care Shaklee. Mengandungi sistem pembersihan berpatent. Formula shampu ini menggunakan pelembap dan protein semulajadi yang berasaskan sayuran termasuklah kelapa dan jagung untuk kutikel rambut yang lebih licin.

Sesuai digunakan untuk semua jenis rambut. Sangat berkesan memperbaiki rambut yang rosak dan kering. Hasilnya rambut kekal dalam pH semulajadi, lebih kuat, bersinar, seimbang antara minyak dan lembapan.

2. Lightweight Conditioner

Ramuan dari tumbuh-tumbuhan semulajadi memperkuatkan rambut, diperkaya dengan asid pantotenik (vitamin B5), dan asid amino dari gandum membantu melembapkan rambut secara menyeluruh dan membina semula kutikel rambut.

Menjadikan rambut lebih volum, ringan dan mudah diurus,  Ianya juga tanpa paraben!

Formula hebat ini membantu setiap helaian rambut kelihatan dan rasa

1. Ringan - Menyuburkan dan melindungi rambut tanpa memberatkannya, agar boleh digunakan setiap hari.

2. Tidak Kusut -  Perapi yang ringan melicinkan dan mengasingkan rambut supaya mudah disikat tidak kira basah atau kering.

3. Mudah Diuruskan - Perapi semulajadi yang melembutkan rambut, rambut tidak kejung supaya mudah untuk digayakan.

4. Volum - Meningkatkan kekuatan rambut, rambut lebih berkilat, beralun dan tebal.

Macam mana nak dapatkan set gugur rambut shaklee? Mudah je hubungi saya 0173511136.

Sekian ,wasaalam